Tema 9. Prosperitat, crisis i depressió

Res de res


La crisi de postguerra i solucions

El crack de la  borsa de Nova York d'Octubre de 1929 va ser l'inici de la més gran recessió econòmica que el sistema capitalista ha viscut en la seua història.

Us presente un programa, Para todos La 2, en la qual Gabriel Tortella, Catedràtic d'Història de l'Economia de la Universitat d'Alcalá d'Henares; i Jordi Maluqyer, Catedràtic d'Història de l'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona, desentranyen les causes i conseqüències d'aquesta crisi.

Us passe un altre documental que us pot aclarir molt les idees.


Molt prompte un negoci molt més atractiu que el teatral va atraure la meua atenció i la del país. Ho vaig conéixer per primera vegada cap a 1926. Va constituir una sorpresa molt agradable descobrir que era un negociant molt astut... Tot el que comprava augmentava de valor... Mai vaig obtindre beneficis. Semblava absurd vendre una acció a 30 quan se sabia que dins d'un any doblegaria o triplicaria el seu valor. El dia de l'enfonsament final, el meu amic Max Gordon em va telefonar des de Nova York. En cinc paraules va llançar una afirmació, que amb el temps crec que ha de comparar-se favorablement amb qualsevol de les cites més memorable de la història americana: “Marx, la broma ha acabat”. 
Groucho Marx, Groucho i jo. Ed. Ariel




Walker Evans (1903-1975) és un dels fotògrafs més influents del segle XX. Entre el 1935 i el 1937 va treballar per a la Farm Security Administration, juntament amb altres fotògrafs com Dorothea Lange o Gordon Parks, documentant les condicions de vida i l'èxode de centenars de milers de famílies del sud dels Estats Units. Aquí teniu una mostra.


Roosevelt y el New Deal


Keynes per a principiants

Text històric per a comentar

«En el mes d'octubre de l'any passat la política oficial es va presentar davant nosaltres de la forma següent: “la depressió s'ha vist agreujada pels esdeveniments produïts per l'estranger, que escapen tant al control dels nostres conciutadans com al del nostre Govern”. Una excusa, no la perdeu de vista, amics meus, que el President ha repetit en el discurs de l'acceptació de la nominació, la passada setmana […]
Els informes realitzats per les nacions civilitzades de la Terra proven dos fets: en primer lloc, que l'estructura econòmica de les altres nacions s'ha vist afectada per la creixent ona d'especulació als Estats Units i que la disminució dels nostres préstecs a l'estranger ha contribuït a generar un estat de misèria; en segon lloc, que la bambolla de les quimeres va esclatar en primer lloc en el seu país d'origen…, els Estats Units.
El gran esfondrament en els altres països no ha fet més que continuar el nostre. No es produeix a mateix temps que el nostre. A més, noves disminucions de préstecs a l'estranger i l'estancament del comerç provocat per la tarifa de Grundy[1] han perpetuat la depressió en els negocis internacionals».
 
Discurs del candidat demòcrata F.D. Roosevelt del 20 d'agost de 1932.



[1] Aranzel Grundy-Smoot-Hawley



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog